piątek, 14 sierpnia 2020

Susły


Człowiek w zasadzie niewiele różni się od susła


Te słowa wypowiedział Bernard Żeromski, wspaniała postać z „Jeżycjady” Małgorzaty Musierowicz. Co miał na myśli? Gromadzenie zapasów na zimę!

Czy wiecie ile jest rodzajów różnych przetworów?
Spróbujmy :
  1. Konfitury
  2. Ajwar
  3. Chutney
  4. Kiszonki
  5. Koncentraty
  6. Keczup
  7. Pikle
  8. Marynaty
  9. Produkty konserwowane
  10. Soki
  11. Nalewki
  12. Wina
  13. Dżemy
  14. Galaretki
  15. Powidła
  16. Marmolady
  17. Octy
  18. Suszonki
  19. Sałatki
  20. Solanki
  21. Produkty w zalewach
  22. Mieszanki warzywne
  23. Mrożonki
  24. Kompoty
  25. Na pewno to jeszcze nie wszystko ;)

Ja bardzo lubię robić przetwory. Teraz mam trochę mniej siły niż kiedyś, ale i tak moja spiżarnia jest zazwyczaj pełna. Kiedyś gromadziłam praktycznie wszystko i to na wiele sposobów. Jak się brałam za ogórki to były kiszone, konserwowe, pikle, po meksykańsku i sałatka z ogórków. Jak za pomidory to był sok, przecier, kechup, ajwar, pomidory z bakłażanem, pomidory w oliwie, pomidory suszone i koncentrat.
Do mniej udanych eksperymentów moich zaliczam kiszone śliwki – no nie dało się tego zjeść. Cukinia za to regularnie mi się psuła i wszystko trzeba było wyrzucać. Fasolka szparagowa w zalewie smakowała wszystkim tylko nie fasolką.

Z biegiem lat zrezygnowałam z niektórych rzeczy i teraz raczej produkuje tylko to, co zostanie zjedzone. Moja lista? Oto ona:
  1. Ogórki kiszone
  2. Ogórki konserwowe
  3. Przecier pomidorowy
  4. Keczup
  5. Sałatka ogórkowa
  6. Sałatka z kapusty
  7. Sałatka z buraczków
  8. Kompoty z truskawek, wiśni, jabłek, gruszek, agrestu i porzeczek
  9. Dżem truskawkowy i brzoskwiniowy
  10. Suszone jabłka, gruszki, śliwki i pomidory
  11. Bakłażan w pomidorach
  12. Leczo
  13. Grzyby w soli
  14. Grzyby marynowane
  15. Papryka marynowana
  16. Mrożona włoszczyzna, grzyby różne i prawdziwki w kawałkach
  17. Sok jagodowy, malinowy i jeżynowy

Jak widzicie, ja się naprawdę niewiele różnię od susła. ;)